Terhesség: milyen szűrővizsgálatokat kell elvégezni?

A terhesség olyan időszak a nő életében, ami gyakran jár különböző vizsgálatokkal. Ezeket a laboratóriumban végzett teszteket feloszthatjuk kötelezőekre és ajánlottakra. Tudj meg róluk többet.

Vizeletvizsgálat

A terhesség alatt végzett laboratóriumi szűrővizsgálatok között az egyik első a vizeletvizsgálat. Akár minden orvosi vizit előtt kérhetnek vizeletmintát. Ennek célja a vesék működésének ellenőrzése, mivel azok a terhesség idején jóval nagyobb mennyiségű vért szűrnek át és tisztítanak meg (nagyjából 30-40 százalékkal többet) mint korábban. A baktériumok korai felismerése lehetővé teszi a korai kezelést. A húgyúti gyulladás kései diagnosztizálása általában szükségessé teszi kórházi ápolást. A vizelet nem tartalmazhat fehérjét. A közhiedelemmel ellentétben ez az eclampszia (rángógörcs) nevű súlyos betegség gyakori előjele, akár csak a magas vérnyomás.

Az eclampsziás állapot folyamatos megfigyelésével és kezelésével csökkenthető az anyát és magzatát érintő kockázat, egy adott időszakban javasolt a kórházi kezelés is. A vizeletben megjelenő cukor (glükóz) kontrollja a szénhidrátháztartás zavarait hivatott felmérni. A cukor jelenlétéből következtetni lehet az átmeneti jellegű terhességi cukorbetegségre, ami speciális diétát igényel.

Vérvizsgálat

A vérvizsgálatot, hasonlóan a vizeletvizsgálathoz, gyakran elvégzik a terhesség során. Ezalatt mérik a fiziológiai (valódi) hematokrit-szint csökkenést (a vörösvértest térfogat aránya a mintában), a hemoglobin szintet és vörösvértest számot, valamint a leukociták növekedését (fehérvérsejtek).

A vérkép folyamatos vizsgálatával korán felismerhetők a vérben bekövetkező változások. Ezekből következtetni lehet a terhességgel összefüggő kóros körülményekre, ami sok esetben gyors orvosi beavatkozást igényel. Erre példa az anémia, a változó intenzitású vérzékenység. A súlyos, gyógyíthatatlan vérzékenység az olyan tünetek mellett mint fáradékonyság, fejfájás és aluszékonyság, szülési rendellenességekkel is járhat. Előfordul a méhlepény rendellenes fejlődése, de akár vetélés is.

Pajzsmirigy vizsgálat

A első trimeszterben kötelező elvégezni a pajzsmirigy vizsgálatát és értékelni annak működését. Terhesség alatt elégtelen működése hatással lehet a magzat fejlődésére. Közvetlen kapcsolatban állhat a gyermek szellemi fejlődésével, fenn áll a magzat elvesztésének kockázata is. A TSH-szint és az autóantitestek (mint az anti-TPO) diagnózisa a vérből történik, megállapíthatók belőlük a pajzsmirigy működési zavarai és az autoimmun mechanizmusok, valamint a pajzsmirigygyulladás kockázata a szülés után.

RH összeférhetetlenség

A terhesség alatti Rh összeférhetetlenség akkor alakulhat ki, ha a magzat vére az anya vérkeringésébe kerül. Normális esetben ilyen csak a szülés közben jöhet létre, mivel a méhlepény elválasztja a magzat és az anya vérkeringését. Ennél korábban a méhbe történő beavatkozás következtében alakulhat ki ilyen kapcsolat. Az összeférhetetlenség általában az Rh antigéneket érinti. Abban az esetben, ha az anya vére Rh(-) csoportba tartozik, a magzat vére viszont apától örökölt Rh(+), az anya szervezete pontosan ugyanúgy értékeli, mintha hibás vérátömlesztés történt volna. Ellenanyagot, IgG osztályú antitestet kezd el termelni a magzati vörösvérsejtek ellen, ami károsíthatja a magzatot. Ugyanez a vérkeveredés jön létre szüléskor is.

Az IgG antitest át tud hatolni a méhlepényen, ami a legrosszabb esetben akár vetéléshez is vezethet. Gyakorlatilag csak a második terhesség alatt áll fenn az Rh összeférhetetlenség veszélye, mivel az első szülés után az anya szervezete már létrehozta az antigéneket. A második és későbbi terhesség alatt az összeférhetetlenséget meg lehet előzni, ha az anyának IgD immunglobulint adnak. Ezt a terhesség első harmadában, az apa és anya vércsoportjának figyelembe vételével lehet elvégezni.