Nemi betegségek szűrése

A nemi úton terjedő betegségek szűrése többféle lehet, attól függően, hogy pontosan milyen fenyegetést akarunk kiszűrni. Ezek lehetnek mikroorganizmusok, gombák vagy vírusok.

1. Chlamydia fertőzés szűrése

A chlamydia korunk egyik leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzése. Nők esetében tünet a hüvelyi folyás és a fájdalmas vizelés, férfiaknál égető érzés a húgycsőben. Lefolyása azonban gyakran lehet tünetmentes is. Baktériumok okozzák, amik a nemi szervek nyálkahártyájának váladékában szaporodnak el. Az előidézett hosszan tartó gyulladt állapot akár visszafordíthatatlan elváltozással is járhat, nők esetében nő a meddőség kockázata.

2. Gombás fertőzések szűrése

Az élesztőgomba a szexuális úton terjedő nem betegségek leggyakoribb okozója, habár ez a betegség sok esetben a szervezetben már jelenlévő gomba következtében „önfertőzéssel” alakul ki. Tünetei a viszkető és égető érzés. A betegség gombaölő krémmel, kúppal és tablettával kezelhető. A hüvelyváladékból lehet kimutatni.

3. Szifilisz szűrés
A spirochaeta baktérium okozta, ami a keringési rendszeren keresztül az egész szervezetet megtámadja. A fertőzés után három héttel a nemi szervek környékén vörös kiütések jelennek meg, amik idővel kiszáradnak és leesnek, felfedve ezzel a fekélyeket. A sebek eltűnhetnek, azonban 6 héttel később a kiütések az egész testet megtámadják, a nyirokcsomók megdagadnak. A diagnózishoz vért vesznek, és Wassermann-reakcióval vizsgálják. A pozitív eredmény fertőzést jelent.

4. Kankószűrés
A chlamydiához hasonlóan a nyálkahártya fertőzése (Neisseria-törzs terjeszti), a nemi szervek és a húgyhólyag gyulladását okozza, amit gennyezés, viszkető és égető kísér. Nem megfelelő kezelés esetén akár meddőséghez is vezethet. Szintén vérvizsgálattal diagnosztizálják.

5. Trichomoniázis szűrés
A betegséget egysejtű ostoros okozza, nemi úton terjed, és savas környezetben fejlődik ki. Első jelei csak a fertőzés után egy évvel válnak láthatóvá, gyulladás következik be, vizelés közben viszketés, a vizelet felhabosodik. A hüvelyváladék vagy a hímvessző végén megjelenő váladék mikroszkópos vizsgálatával gyorsan diagnosztizálni lehet.

6. HIV szűrés
Ez a legveszélyesebb vírus, amit nemi érintkezés közben el lehet kapni. Az AIDS nevű betegség, azaz az immunhiányos tünetegyüttes kórokozója. A HIV vírus az emberi testnedvekben él – a vérben, spermában, néha a nyálban. Elpusztítja a vérben található limfocitákat, amik a betegségek elleni védelmet biztosítják. A fertőzés első tünetei az influenzára hasonlítanak, amit lappangási időszak követ. A vírus a bőr nyílt sebén keresztül, a hüvely, a végbél és a száj nyálkahártyáján keresztül, juthat a szervezetbe. A végbél nyálkahártyája különösen vékony és érzékeny, ezért az anális kapcsolat hordozza a fertőzés legnagyobb kockázatát. A HIV vírust vérvizsgálattal mutatják ki, az erre létrehozott diagnosztikai pontokon. A szűrés teljesen ingyenes és anonim, nincs szükség beutalóra.