Milyen vizsgálatokat kell rendszeresen elvégezni férfiaknak?

A rendszeres szűrővizsgálat rengeteg betegség leghatékonyabb megelőzési módja. A férfiak gyakran abból a feltevésből kiindulva nem keresik fel az orvost, hogy ha semmi nem fáj, valószínűleg minden rendben van.

Eközben a férfiakra jellemző tüdőbetegségek, cukorbetegség, érelmeszesedés, infarktust előidéző szívbetegségek és rákos megbetegedések korai stádiumukban nem járnak fájdalmas tünetekkel. A megelőzés mindig hatékonyabb a gyógyításnál, a idejében felfedezett betegségek gyakran könnyen kiküszöbölhetőek egyszerű kezelésekkel. A rendszeresen elvégzendő vizsgálatok közé az alábbiak tartoznak (korcsoport szerint):

18-39 év: Minden évben: vérnyomás, súly és magasságvizsgálat, fogorvosi vizsgálat. 2-3 évente: koleszterinszint és vérvizsgálat.

40-65 év: Minden évben: rákszűrés (bőr, pajzsmirigy, nyirokcsomók, prosztata, vastagbél), főbb fizikai paraméterek, mint daganatok, ödémák, bőrelváltozás. Ezen kívül vérnyomás, fogorvosi vizsgálat, koleszterinszint, és vérmorfológia. 2-3 évente feltétlenül: testsúly, elhízás és zsírszövet, székletvizsgálat, szemészeti vizsgálat, különös tekintettel a zöldhályogra. Valamivel ritkábban, 3-5 évente feltétlenül ellenőrizni kell a vércukorszintet, a prosztatát, a tesztoszteronszintet és szív EKG vizsgálatot kell végezni.

65 év fölött: Évente ellenőrizni kell a vérnyomást, a bőr állapotát, a pajzsmirigyet, nyirokcsomókat. Évente elvégezendő a prosztata- és vastagbélrák szűrés, székletminta vizsgálata, koleszterinszint, vérmorfológia, prosztatavizsgálat. 2-3 évente meg kell mérni a pajzsmirigy hormonszintjét, a vércukorszintet, vizeletvizsgálatot, EKG-t és tesztoszteronszint vizsgálatot kell végezni, valamint javasolt a szemészeti vizsgálat.

Természetesen ezek csak a legfontosabb szűrések és vizsgálatok, melyek száma a kor előrehaladtával nő. Az orvos az eredmények ismeretében további részletes analízisre küldheti a pácienst.