Milyen fogfehérítés módszerek léteznek?

A professzionális fogfehérítés igénybevételének köszönhetően eltávolíthatóak az elszíneződések a fogakról, és a fogsor vakítóan fehérré varázsolható. Nem véletlen érdeklődnek a téma iránt egyre többen, hiszen a fehér fogakat sokan az egészséggel azonosítják. Esztétikai szempontból sem elhanyagolható a látvány, ráadásul a mindennapi magabiztosságra is hatással van a fogak színe.

Mitől színeződnek el a fogak?

A fogak színe egyrészt genetikai tényezőkön alapul, másrészt a rendszeresen fogyasztott ételek és italok is befolyásolják azt.  A kávé, a vörösbor, a tea vagy a kóla biztosan nem tesz jót a fogaknak, de például a nagy mennyiségű cékla is elszínezheti a fogakat. A dohányzás nem csak az általános egészségre van negatív hatással, hanem bizony a fogak állapotára is. A barna elszíneződések és lerakódások gyakran visszavezethetők a cigarettára.

Kókuszolajtól a szódabikarbónáig

Fogfehérítés céljából sokan választják a házilagos megoldásokat. A szódabikarbónáról a leginkább köztudott, hogy segítségével fehérebbé varázsolhatóak a fogak, ám az apró szemcsékkel való dörzsölés hosszú távon biztosan nem kedvez a fogzománcnak. A hidegen sajtolt kókuszolajjal való öblögetés viszont remek választásnak bizonyul. Az ajurvédikus gyógyászat által jól ismert módszer szerint egy kanál kókuszolajat kell a szájba venni, majd azt ott forgatni körülbelül 15-20 percen keresztül. Az alapanyagban megtalálható laurinsav nem csak a baktériumokat pusztítja el, hanem a lerakódások és az elszíneződések ellen is sokat lehet tenni segítségével.

Vannak, akik a fehérítő fogkrémekre esküsznek, mások az otthon használatos, műanyag sínnel működő megoldásokat részesítik előnyben. Ez utóbbiról azonban érdemes tudni, hogy nem egyéni fogazati adottságoknak megfelelően készül, ráadásul az íny sem részesül megfelelő védelemben. Nem véletlen, hogy a házilagos próbálkozások helyett a szakemberek inkább a professzionális fogfehérítés kínálta lehetőségeket ajánlják.

Hogyan zajlik fogfehérítés fogászati rendelőben?

Sokan attól tartanak, hogy fájdalommal járó folyamatról van szó, pedig a professzionális fogfehérítés teljesen fájdalommentes. A kezelésnek köszönhetően több árnyalattal fehérebbé tehetőek a fogak, ami a felsorolt házilagos módszerekkel aligha érhető el.

A szakember elsőként megtisztítja a fogakat, majd az ínyt és az ajkakat elkülöníti a fogaktól. Erre azért van szükség, hogy ne keletkezzen irritáció az alkalmazott anyagtól. A fogakra 6%-os hidrogén-peroxid tartalmú gél kerül. A 3×15 perces kezelés során egy speciális UV lámpával világítják meg a fogakat. Az UV fény gondoskodik arról, hogy a peroxid elbomoljon, és a keletkezett oxigén tulajdonképpen kioldja a fogakból a szennyeződéseket.

Mi történik a fogfehérítés után?

Közvetlenül a fogfehérítés után a fogzománc felső rétege némileg felpuhul, de hamar vissza is nyeri keménységét. Néhány órán keresztül kerülendő a fogmosás, de aztán minden ugyanúgy fogyasztható, mint korábban. Amire érdemes odafigyelni, az nem más, mint az elszíneződést okozó ételek és italok fogyasztása. A tea, a vörösbor, a kávé és a dohányzás tehetőek leginkább felelőssé a fogak elszíneződéséért. Célszerű tehát ezeket elhagyni, vagy legalábbis mérsékelni azok fogyasztását.

Fehér fogsor, a magabiztosság titka

A fogfehérítés mellett a legtöbben esztétikai okok miatt döntenek. Nem véletlen, ugyanis a fehér fogak a magabiztosság egyik kulcsának is számítanak. Az önbizalommal teli mosoly szimpatikussá tesz mások számára, ezen pedig akár a munkahelyi és a magánéleti sikerek is múlhatnak. Idővel a fogak veszíthetnek fehérségükből, de a professzionális fogfehérítésnek köszönhetően visszanyerhető a vonzó árnyalat. A házilagos megoldások helyett a garantált végeredményt kizárólag a fogorvosnál végzett kezeléstől lehet várni.