Megduzzadt nyirokcsomó

Ezek a néhány milliméteres csomók nyirokrendszerünk nagyon fontos elemeit alkotják, mivel a vesékből elvezetik a toxinokat. A duzzadt nyirokcsomók a szervezetben nyugtalanító jel lehet.

A nyirokcsomók a szervezetben elszórtan, a nyirokerek mentén elhelyezkedő, a nyirokrendszer részét képező szervek. Nagyjából öt-hatszáz nyirokcsomó található diffúzan, illetve csoportosan a nyak, a hónalj, a mellkas, a has és az ágyék régiójában. Szűrő funkciót töltenek be. Ha a szervezet kórokozóval találkozik, a nyirokcsomókban gyors szaporodásnak induló limfociták (fehérvérsejtek egyik típusa) segítségével felvesszük a küzdelmet a fertőzéssel szemben.

Nyirokcsomó-megnagyobbodást (lymphadenomegalia) okozhat gyulladás, fertőző betegség, autoimmun betegségek, nyirokrendszert érintő tumorok (limfómák), leukémia és más szervek daganatos elváltozásai, melyek a nyirokszervekbe történő áttét képzésével (metasztázis) okozzák a nyirokcsomók duzzanatát. Egyes esetekben okozhatják a szervezetben található élősködők, fogbetegség (fogszuvasodás) és gyógyszerek (pl.: szulfonamid csoportból származó antibiotikumok). Előidézhetik védőoltások, főleg a vírusos eredetű betegségek megelőzésére használt fajták.

A nyirokcsomó-gyulladásnak két tünete van:

  • a nyirokcsomók megpuhulnak, a bőr kipirosodik és érzékenyebb lesz; érintésre fájdalom jelentkezhet, miközben a bőrt melegebbnek érezzük; ez a fajta gyulladt állapot rendszerint 14-20 napon belül elmúlik
  • a nyirokcsomók jelentősen megnagyobbodnak (akár 2 cm vagy nagyobb), kemények, gyakran csoportosan találhatóak; nem jellemző a fájdalom, habár a szomszédos szöveteket is érinthetik; ez az állapot általában 2-3 hétig marad meg, és orvosi konzultációt igényel.

A daganatos eredetű nyirokcsomó-megnagyobbodást magas láz, fájdalom, éjszakai intenzív verejtékezés és a testsúly csökkenése kíséri.

A gyulladt nyirokcsomók gyógyítása több módon történhet. Antibiotikumos terápiával, amit fájdalomcsökkentő és gyulladáscsökkentő készítményekkel kapcsolnak össze, ezzel csökkentve a fertőzés tüneteit. Emellett használhatunk hideg borogatást és C-vitaminban gazdag diétát, melyektől erősödik az immunrendszerünk. Váladékozás esetén elkerülhetetlen a sebészeti beavatkozás. Fontos, hogy pontosan diagnosztizálják a tüneteket és minél hamarabb elkezdjék a kezelést, csak így lehet megakadályozni a betegség további fejlődését. Érdemes figyelembe venni, hogy a nyirokcsomók problémái gyakrabban jelentkeznek gyermekeknél, mivel a nyirokrendszer 12 éves korig folyamatosan fejlődik.