Hasplasztika

Mikor javaslunk beavatkozást?

Hasplasztikát leggyakrabban nagymértékű testsúlyingadozások, terhességek és műtétek (nőgyógyászati, és egyéb alhasi beavatkozások és császármetszés) után végezzük. Jelentős fogyást követően a bőralatti zsírszövet elvékonyodik, a kitágult bőr nem képes kellően összehúzódni és az alhas bőre megereszkedik, lóg. Terhességek után nagyon gyakran a köldök feletti területeken is terhességi csíkok, ún. striák maradhatnak vissza, míg a köldök körül a hasfallal szorosabban összefüggő bőr csillag alakban kitágul, majd sorvad és ráncosodik, a hasfal izomzata is nagymértékben kitágul.

Műtéti hegekről:

A műtéti hegek is torzulást okozhatnak: például a császármetszés hege kiszélesedhet, és alapjához letapadva az alhasat két párnaszerű részre oszthatja. Sajnos sem tornával, sem masszázzsal, sem diétával nem szüntethető meg ez az állapot. A csípőtáji zsírpárnákat zsírleszívással van mód megkisebbíteni ill. megszüntetni, mely kiegészítő eleme lehet egy hasplasztikának.

Műtét után:

A hasplasztika hege a csípőlapátok között harántul és ívelten fut a köldök és a szeméremdomb között, a páciens kérésének megfelelően az ún. “bikinivonalon”. A műtét után 6 hétig haskötő viselése indokolt, a fizikai terhelés 3-4 hét után fokozatosan kezdhető el.

Szövődmények

A beavatkozás nagy biztonsággal végezhető el mind idősebb mind fiatalabb hölgyek és urak esetében is, komolyabb kockázati tényezőt a dohányzás jelent. A nikotin vérkeringési zavarokat okoz, mely a beavatkozás eredményét ronthatja. A műtét utáni szövődmények nem gyakoriak, ritkán savógyülem, vérömleny alakulhat ki a bőr alatt, melynek leszívása szükséges lehet. A műtét által elért alak, esztétikai eredmény megtartása hosszútávon csak akkor lehetséges, ha a páciensek tartják testsúlyukat, rendszeresen mozognak, egészséges életmódot folytatnak a műtét után.