A legfontosabb szűrővizsgálatok gyerekeknek

Az apróságok minden kényelmetlenségre sírással reagálnak, nem képesek pontosan meghatározni annak okát. Időről időre érdemes egyes szűrőseket elvégezni, melyekkel figyelmen kísérhetjük a gyerek fejlődését.

1. Koleszterin-színt

Ha a gyermek túlsúlyos, vagy valószínűsíthető öröklött szívbetegség, érelmeszesedés vagy magas vérnyomás kockázata, ellenőrizni kell a rossz koleszterin szintjét. Gyerekeknél ez a két éves kor betöltése után általános, ezzel sok későbbi veszély kerülhető el. Az érfalon kialakuló plakkok nagyon fiatal életkorban is létrejöhetnek, ha magas a zsír- és cukorfogyasztás. A vizsgálatot éhgyomorra végzik el, egy nappal előtt nem szabad zsíros ételeket fogyasztani (felvágott, sajtok, majonéz).

2. USG vizsgálat

Ultrahangos hasi vizsgálat – évente egyszer megelőzési célból, vagy hasmenés és székrekedés esetén végzik. Agyi ultrahangot koraszülötteknél végezhetnek, vagy ha a fej túl gyorsan vagy lassan növekszik. Az USG vizsgálatok számos betegséget képesek diagnosztizálni, melyek későbbi gyógyítás sokkal komolyabb beavatkozást igényelne. Ne feledjük, hogy a hasi USG –t éhgyomorra végzik, vizet azonban szabad és kell is inni előtte, hogy a húgyhólyag ne legyen üres.

3. Morfológiai vizsgálat

A legjobb évente egyszer elvégezni – segít felfedni a gyulladásokat, a fehérvérsejtek, vörösvértestek és hemoglobin szintje állapítható meg vele. Felfedi az anémiáért felelős vashiányt, gyerekeknél kizárhatja a reumatikus szövődményeket gyerekeknél, valamint számos fertőzést feltár. Gyerekek számára a vérvétel különösen kellemetlen invazív beavatkozás lehet, ezért érdemes elterelni a figyelmét. Fontos hogy egy órával korábban igyon vizet.

4. Vizeletvizsgálat

Fertőzéseket lehet felfedni vele, amennyiben a vizelet fehérjét, cukrot vagy vért tartalmaz. A gyereket előtte alaposan meg kell fürdetni, nehogy szennyeződés kerüljön a tégelybe, ami téves analízishez vezet. A gyógyszertárban és rendelőben beszerezhető tégelybe a középsugárból kell mintát venni, és a lehető leggyorsabban eljuttatni a vizsgálat helyszínére.

5. Vérnyomásmérés

Három éves kor fölött kötelező elvégezni, lehetőleg minden orvosi vizsgálat előtt. A gyermeknek ehhez 10-15 percig nyugodtnak kell maradnia.